Välj en sida

En kontokredit är en flexibel typ av finansiering som ger dig snabb tillgång till pengar när du behöver dem. Med denna flexibilitet kommer dock även vissa risker, inklusive risken för överbelåning och höga räntekostnader. I den här artikeln granskar vi de potentiella fallgroparna och tipsar dig om hur du kan använda din kredit på ett ansvarsfullt sätt.

4 fallgropar att undvika när du använder en kontokredit

Dessa är de fyra vanligaste fallgroparna som du aktivt bör undvika:

  • Risken för överbelåning. En av de största riskerna med en kontokredit är möjligheten till överbelåning. Eftersom det är enkelt att ta ut pengar upp till den beviljade kreditgränsen kan man frestas till överbelåning. Då kan man snabbt hamna i en situation där man har lånat mer pengar än vad man kan betala tillbaka. Därför bör du sätta en personlig gräns för hur mycket pengar du får använda. Dessutom bör du regelbundet hålla koll på dina uttag och räkna med dessa i din månatliga budget.
  • Höga räntor. Kontokrediter har vanligtvis räntor som är högre än för andra typer av lån. Därmed kan krediten bli dyrare i det långa loppet. Vad du kan göra för att hantera detta är att undvika att göra mindre uttag. Dessutom bör du snabbt återbetala det utnyttjade beloppet för att på så vis minimera räntekostnaderna.
  • Avsaknaden av fast återbetalningsplan. Många låntagare uppskattar friheten att inte behöva förhålla sig till en fast återbetalningsplan. Men denna flexibilitet kan också utgöra en fallgrop. Den kan nämligen leda till att det tar längre tid att bli skuldfri och att de totala räntekostnaderna ökar. Skapa därför en egen plan för återbetalningen av lånet, där du bestämmer dig för hur och när du ska betala tillbaka pengarna. Automatisera gärna återbetalningen med hjälp av autogiro för att försäkra dig om att du håller dig till din plan.
  • Den falska tryggheten. När du har tillgång till extra pengar att låna vid behov kan det vara frestande att använda dem för ren och skär konsumtion. Därför bör du hålla dig till att endast använda krediten för nödsituationer. Se också över din budget och försök hitta områden där du kan spara eller öka din inkomst, så slipper du förlita dig på krediten.