Välj en sida

När det börjar pratas om stambyte är det många som förväntar sig ett liv i kaos – och det är tyvärr inte helt obefogat. Förutom att hemmet förvandlas till en byggarbetsplats och fylls av hantverkare i omgångar så innebär det också att vissa bekvämligheter försvinner, så som vatten och el. Läs mer om hur boende i en fastighet, till exempel lägenhetshus, påverkas under bytet.

Avlopp och vatten stängs av under ett stambyte

Eftersom ett stambyte innebär att rör och ledningar byts ut så kommer avloppet vara avstängt under i princip hela arbetet – vilket vanligen tar flera veckor. Det gäller alla typer av avlopp, dels sådana som finns i badrum och andra våtrumsutrymmen, dels sådana som finns i kök. Att använda avloppet under ett stambyte kan medföra stora risker för vattenskador och i värsta fall kan den som trotsar detta bli ersättningsskyldig.

Även vattnet kommer troligen att stängas av i omgångar under ett stambyte. För den som bor kvar i sin bostad i stället för att flytta till något tillfälligt, till exempel en vän eller familjemedlem, gör med andra ord rätt i att fylla hinkar, dunkar och flaskor med vatten för matlagning och liknande.

Annat som påverkas under bytet

Förutom att avlopp och vatten kommer behöva stängas av under bytet så kan även andra saker påverkas – bland annat el. Den kommer inte vara avstängd konstant under flera veckors tid men kan behöva brytas under vissa moment av arbetet – ibland korta stunder och ibland lite längre.

Ett tips är därför att fundera över om det finns något i bostaden som är extra känsligt när elen försvinner. En sådan sak är kyl och frys – se till att ”äta ur” och inte ha allt för mycket hemma under den här perioden.

Annat som kan komma att påverkas under bytet är:

  • Hissar
  • Ventilation
  • Värme

Bra att veta

All nödvändig information inför ett stambyte, till exempel när och hur länge vatten, avlopp och annat kommer att vara avstängt, brukar lämnas av entreprenören i god tid i förväg. Det brukar dessutom finnas någon typ av kontaktperson som kan svara på frågor under bytets gång.

Många väljer att bo någon annanstans medan arbetet pågår men finns inte möjlighet till det så är det inga problem att bo kvar i den egna bostaden – förutom att det medför att vissa bekvämligheter försvinner under en tid.