Välj en sida

Alla företag börjar med en affärsidé och behöver ofta en bra investering för att kunna göra verklighet av denna idé. Det enklaste sättet att finansiera uppstarten av ett företag är att ta ett lån. Ett företagslån är precis vad det låter som – ett lån där avtalet är tecknat mellan en långivare och en företagare. Långivaren lånar ut pengar till företaget och erhåller en ränta som avkastning på sin investering.

Detta låter förstås inte särskilt komplicerat. Men det finns fler saker du som företagare behöver känna till innan du väljer att teckna ett företagslån. Till exempel bör du vara medveten om vilka frågor som kan vara värda att ställa till dig själv innan du fortskrider med planerna på att låna pengar.

Läs vidare för att få insikt i detta och se guiden om företagslån för mer information!

Dessa frågor bör du ställa dig innan du tecknar ett företagslån

Innan du ansöker om ett företagslån och skriver under låneavtalet bör du ställa dig dessa frågor:

  • Hur mycket pengar behöver jag egentligen? Långivaren vill förmodligen att du ska låna lite mer pengar än vad du faktiskt behöver. Men du bör bara låna det belopp som du egentligen behöver. Detta för att onöda att skuldsätta dig onödigt mycket samt behöva betala ränta på pengar som du kanske inte hade behövt låna. Därför behöver du börja med att sätta fingret på hur mycket pengar du behöver låna.
  • När behöver jag ha pengarna på kontot? Du behöver också känna till när du behöver ha tillgång till pengarna på ditt företagskonto. Vissa långivare kan nämligen ta lite längre tid på sig att betala ut pengarna än vad som är fallet med andra långivare. Om du har bråttom behöver du därmed välja ett alternativ där du skyndsamt får tillgång till pengarna.
  • Vilka är villkoren för lånen? Nästa fråga som du bör ställa dig är hur lånet är strukturerat och vilka villkoren för detta är. Det är viktigt att du har stenkoll på alla de avgifter och kostnader som du behöver betala för ditt lån. Dessutom kan lånet vara strukturerat på flera olika sätt vad gäller löptid etc. Så se till att läsa det finstilta innan du skriver under låneavtalet!